Психологічне здоров’я: Правила висловлювання гніву


 

ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗДОРОВ’Я: 

            Правила висловоювання гніву
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

У межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки, експерти телеграм-каналу «Подбай про себе» закликають слідкувати за власним емоційним станом під час війни.

Природною реакцією на погані новин є прояв злості та гніву, проте надмірна гнівливість може спричинити проблеми зі здоров'ям, а прояви агресії – нашкодити оточуючим.

Як висловити гнів?

  1. -Говоріть про почуття наполегливо, але без агресії. Для цього необхідно формулювати думки без шкоди іншим: виявляти повагу до себе та співрозмовників.
  2. -Уникайте слів «ніколи» та «завжди». Твердження на кшталт «Ти завжди все забуваєш» можуть принести секундне задоволення, але для співрозмовника звучать прикро. Людині буде важче вести діалог і розв'язувати проблему об’єктивно. 
  3. -Вдавайтеся до логіки. Гнів буває ірраціональним. 
  4. -Важливо нагадувати собі, що світ не налаштований проти вас і в будь-якої ситуації є зрозумілі та локальні причини. 
  5. -Висловлювайте прохання, а не вимоги. У гніві люди схильні вимагати справедливості, злагоди, вдячності. Спробуйте змінити форму висловлювань і попросити. Будьте готові й до розчарування від того, що не отримаєте бажане.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пригнічений стан-це привід звернутися за консультацією до психолога

Як проявляється тривога?

День безпечного Інтернету