Терапевтичні вправи. #Антистрес# Підлітки. Діти.

 #стрес #терапевтичні_вправи

#ПРАКТИЧНІ ВПРАВИ#АНТИСТРЕС

#для дітей та підлітків




 Намагайтеся тримати наведені нижче вправи на видному місці, щоб до них можна було звернутися будь-якої миті: наприклад, повісьте підказку над робочим столом, залиште їх на холодильнику або зробіть фото та відправте дитині опис вправ у месенджері. 


#1. Бульбашкове дихання (Bubble breath)

 Так зване бульбашкове дихання - це різновид глибокого дихання, яке може швидко допомогти при емоційному навантаженні. Воно посилює обмін речовин, сприяє швидкому відновленню сил, і навіть регулює роботу організму під час сну. За рахунок насичення мозку киснем ця техніка допомагає краще мислити, робити розумніший вибір.

📎 Що робити? Повільно вдихніть через ніс протягом 4 секунд, ніби хочете надути велику бульбашку, затримайте дихання, видихніть через рот повільно протягом 6 секунд (затримка повітря на вдиху повинна бути довшою, ніж на видиху).

 Повторюйте цю вправу і фіксуйте, як ви почуваєтеся з кожним новим вдихом. 


#2. М'язова релаксація

 Ця вправа на напругу та розслаблення різних м'язів тіла. Прогресивне розслаблення м'язів повідомляє мозку, де саме зараз знаходиться ваше тіло, дозволяє сфокусуватися не на думках, а на відчуттях. Це чудовий засіб для зняття стресу, а також для придушення гніву та агресії. 

📎Що робити? Зафіксуйте свої почуття і начебто покладіть їх собі на плечі. Напружте плечі. Затримайтеся в цьому положенні 5 секунд та розслабте м'язи. Зробіть те саме з зап'ястями, пальцями, колінами, кісточками і пальцями ніг. Почуття мають стати більш керованими чи взагалі зникнути.


#3. Що мене визначає? 

Дослідження показують, що написання позитивних тверджень про особисті цінності та позитивні якості покращує самооцінку людини, знижує тривожність і посилює контроль над ситуацією. 

📎Що робити? Подумайте про 10 речей, які вас визначають та роблять вас особливим. Не поспішайте. Напишіть список. Покладіть список у таке місце, де ви будете регулярно його бачити, наприклад, поряд з ліжком або на робочому місці. Попросіть дитину, щоб вона заміняла негативні думки про себе на позитивні твердження, наприклад: «Я хороша людина незалежно від того, яку оцінку сьогодні отримала».


# 4. Місце сили 

Коли виявляються такі емоції, як гнів, смуток чи занепокоєння, допомогти дітям та підліткам може місце сили та заспокоєння — якийсь прихисток, спеціальний простір для відпрацювання навичок емоційного регулювання. Це може бути спеціально обладнане, але обов'язково неізольоване повністю приміщення — його можна облаштувати і в школі, і вдома. Така зона може бути обладнана приглушеним освітленням, плеєром з розслаблюючою музикою, зручним пуфиком, маркерами та аркушами паперу, навіть приємними ароматами, такими як лаванда та ваніль.

📎 Що робити? Подумайте, які предмети ви хотіли б покласти в місце сили, щоб дитина відчувала себе там спокійно і в безпеці. Обов'язково скажіть про те, що це місце є безпечним для кожного, хто відчуває неконтрольовані емоції. Не можна чекати на момент, поки емоції стануть занадто сильними.


# 5. Індивідуальний антистрес 

Брелок для ключів, гумка для волосся чи браслет можуть стати гарною альтернативою м'ячу для зняття стресу. Вони не привертають чужої уваги, портативні і завжди можуть бути під рукою. Фізичний рух, пов'язаний з витягуванням, перекручуванням або стисненням предмета-антистресу, вивільняє емоції, що стримуються, і зайву енергію. 

📎Що робити? Усвідомте та зафіксуйте свої почуття. З'єднайте їх із предметом, який знаходиться у вас в руках. Крутіть, стискайте цю штуку, коли ви почуваєтеся емоційно переповненим. Уявіть, що ваші почуття зникають із кожним рухом.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пригнічений стан-це привід звернутися за консультацією до психолога

Як проявляється тривога?

День безпечного Інтернету