Мобінг: як його розпізнати?

 


Багато хто з нас чув про булінг — цькування однієї людини іншою (або групою осіб). Це може бути як психологічне, так і фізичне насильство. Зазвичай з проблемою булінгу стикаються діти, найчастіше школярі. Однак одним з різновидів булінгу є мобінг — систематичні дії (або ж їхня відсутність) з боку роботодавця, працівників чи групи працівників, які принижують гідність іншого співпрацівника.

Мобінг може бути різним: від відвертого до прихованого, а використовуватись можуть психологічні чи економічні важелі. Часто для мобінгу використовують електронні засоби — принижувати людину можуть не лише на робочому місці, але й в будь-який момент поза ним. Цікаво, що далеко не завжди мобер просто хоче вижити колегу, який йому не подобається, з роботи. Часто їх цікавить саме процес цькування, від якого вони отримують задоволення, а результат у вигляді звільнення співробітника мобера не цікавить — він просто переключиться на іншу жертву.

Як виявити мобінг у себе на роботі?

Оскільки мобінг буває важко розпізнати, наведемо кілька його ознак:

  • Наявність кривдника та потерпілого, до них можуть додатись спостерігачі.
  • Приниження, відчуття страху співробітником, моральна шкода, ізоляція від решти колективу, змушування до зміни робочого місця, підпорядкування підлеглого інтересам керівника тощо.
  • Систематичність таких дій.

Звісно, що конфліктні ситуації можуть виникати в кожного, але мобінгом це стає лише тоді, коли один працівник систематично принижує та погіршує робочу атмосферу для іншого. Загалом, звернутись до психолога коли важко, особливо під час подій рівня повномасштабного вторгнення — правильна ідея. Це не тільки полегшить загалом ваш моральний стан (наприклад, тривожність наразі проблема більшості) — але й може допомогти розібратись, можливо ви дійсно стали жертою мобера.

Види мобінгу

Зазвичай мобінг проводять без застосування фізичного впливу, вдаючись до психологічного чи економічного тиску (іноді це поєднується).

  • Нерівна оплата праці.
  • Розповсюдження пліток.
  • Зневажливі оклики.
  • Пониження кваліфікації.
  • Погрози чи залякування.
  • Відняття перспектив кар’єрного зростання.
  • Виділення співробітника з колективу в негативному світлі.
Проте, мобінг не може проходити безкарно — з 1 грудня 2022 року Верховна Рада України ввела відповідальність за цькування та переслідування на робочому місці. Відповідно, треба знати, як цьому запобігти.

Покарання за мобінг

Чим загрожує моберу його токсична діяльність на роботі? Так, з грудня 2022 року за мобінг введена адміністративна відповідальність. Правопорушнику загрожують:

  • За перше правопорушення — штраф у розмірі від 1700 до 2500 грн або 20—40 годин громадських робіт.
  • Друге та кожне наступне правопорушення (або цькування здійснює група осіб) — штраф у розмірі від 3400 до 5100 грн чи 40—60 годин громадських робіт.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пригнічений стан-це привід звернутися за консультацією до психолога

Як проявляється тривога?

День безпечного Інтернету