"Фаббінг" - проблема століття.


 “Фаббінг” (phubbing) - ігнорування когось, з ким ви розмовляєте, щоб подивитися на мобільний телефон - може не входити у ваш щоденний словниковий запас, але майже напевно це частина вашого повсякденного життя. Подумайте лише про те, як часто розмова затримується, тому що ваші друзі (або ви) витягнули телефон і потрапили в чорну діру в Instagram.

Це явище може здатися відносно нешкідливим, хоча і дратує, але дослідження показують, що це може зашкодити вашим стосункам. «За іронією долі, розмова має на меті зв’язати вас, мабуть, із кимось через соціальні мережі чи текстові повідомлення», - говорить Emma Seppälä, психолог із університетів Стенфорда та Єльського університету, автор «Шляху щастя». "Але це насправді може серйозно порушити ваші теперішні, особисті стосунки".
Ось, що ще потрібно знати про фабінг.
Фаббінг змушує вас почуватися менш включеними і пов'язаними.
Кілька досліджень показали, що такі відволікання роблять взаємодію віч-на-віч менш значущою. У статті, щойно опублікованій у Journal of Applied Social Psychology, з’ясувалося, що навіть люди, які уявляли, що їх обманюють під час перегляду симульованої розмови, відчували більш негативне ставлення до взаємодії, ніж люди, які не уявляли собі такого. Ще одна публікація, опублікована в „Комп’ютери в поведінці людини” у 2016 році, виявила, що надсилання текстових повідомлень під час розмови робило розмову менш приємною для людей, які її мають, порівняно з людьми, які спілкувались без телефонів. Дослідження 2012 року навіть виявило, що простої присутності стільникового телефону під час розмови - навіть якщо ніхто не користувався ним - було достатньо, щоб люди відчували себе менш зв’язаними між собою.
Фаббінг може завдати шкоди вашому психічному здоров’ю
В останньому дослідженні на цю тему було виявлено, що фаббінг загрожує чотирьом "основним потребам" - приналежності, самооцінці, значущому існуванню та контролю, роблячи так, щоб ігноровані люди відчували себе виключеними та остракізованими. Це може бути особливо шкідливим, оскільки фаббінг відбувається постійно, стверджують дослідники.
Інші дослідження показали, що фабінг може вплинути на стосунки. Два окремі нещодавні дослідження показали, що коли подружжя фаббінгують одне одного, у них частіше виникає депресія та зниження рівня задоволеності в шлюбі. "Якщо ваш партнер спілкується по телефону, це означає, що він віддає пріоритет чомусь іншому перед вами в ті моменти спільності і це боляче" говорить Seppäla.
Фаббінг не корисний ні для кого
Звичайно, особа, яку кидають, найбільше постраждала. Але це впливає і на phubber (того хто надає перевагу телефону, а не живій розмові).
У лютневому дослідженні було виявлено, що люди, які користувались телефонами під час їжі з друзями чи родичами, заявляли, що їм менше подобається їжа, а також вони відчувають себе більш розсіяними та менш зацікавленими, ніж ті, хто не користувався технікою за столом. Подальший експеримент показав, що використання телефону може також зробити вітальну взаємодію поза столом також менш приємною.
Фаббінг також може зашкодити вашій репутації. "Телефонних користувачів, як правило, розглядають як менш ввічливих і уважних, а також як бідніших співрозмовників", - говорить Emma Seppälä.
Мабуть, найважливішим є те, що фаббінг може бути ознакою проблемного використання технології. Багато експертів вважають звичку пристрою викликати занепокоєння, коли вона починає заважати повсякденному життю, і відчуття змушеності надсилати текстові повідомлення або прокручувати телефон під час очних розмов може відповідати цьому рахунку.
"Ви можете пропустити моменти, які насправді складають те, що є людське життя", - говорить Seppälä. "Насправді страшно, що ми замінюємо це, дивлячись на екран".
Але ви можете припинити це!
Якщо ви хронічний фаббер, створіть та дотримуйтесь суворих правил, таких як прибирання телефону під час обіду, може допомогти вам сформувати нові звички, каже Seppälä. Інші практики, засновані на увазі, такі як медитація та уважність, також можуть допомогти перекваліфікувати вашу здатність уваги.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пригнічений стан-це привід звернутися за консультацією до психолога

Як проявляється тривога?

День безпечного Інтернету