Що таке фабінг?

 


Термін «фабінг» вперше з’явився у 2012 році. Назва є похідною від англійських слів «телефон» (phone) і «зневажливе ставлення» (snubbing). Значення відповідне: потяг до електронних девайсів, який настільки сильний, що змушує зневажливо ставитися до оточення або навіть повністю ігнорувати його.

     Отже, головні «симптоми» фабінгу:


–       ви в гаджеті під час їжі;


–        ви не ховаєте телефон у сумку чи кишеню в магазині, по дорозі – раптом щось важливе;


–       одразу берете до рук смартфон, щойно почули звукове сповіщення, навіть якщо ви працюєте, перебуваєте за кермом або говорите з кимось;


–        ви боїтеся пропустити щось важливе у стрічці новин чи в соцмережах.


     Що робити, якщо не хочеш бути фабером?


Якщо ви помічаєте, що берете до рук телефон, коли нудьгуєте чи тривожитесь, завантажте собі книжки чи подкасти та слухайте їх. Тобто проводьте час у гаджетах корисно, а не безцільно скролячи стрічку.


Забороніть собі залипати у смартфон під час їди. Це справді не здорово й не корисно. По-перше, ви з’їдаєте зайве. По-друге, мозок не може одночасно концентруватися на смаку та насиченні й обробляти повідомлення в чатах.


Давайте собі змогу не відповідати на повідомлення миттєво. Зведіть беззмістовні переписки до мінімуму й будьте лаконічними у відповідях.


Будьте присутніми та усвідомленими. Частіше запитуйте себе, що зараз зі мною відбувається, що я роблю, чи так вже важливо оновити стрічку в інстаграмі, чи роблю я зараз кориснішу й цікавішу справу.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пригнічений стан-це привід звернутися за консультацією до психолога

Як проявляється тривога?

День безпечного Інтернету