Збираємо волю в кулак: Вправи та методики для покращення концентрації уваги

Причини неуважності


Інформаційне перенавантаження
Ера нових технологій, надлишок інформації, постійний стрес, прискорений темп життя. Здатність нашого мозку до концентрації, структуризації і запам'ятовування погіршується в таких умовах. Хоч ми й самоізолювалися, проте продовжуємо вичитувати новини, піддаватися паніці й постійно перебувати в центрі інформаційного потоку.
2
Нестача сну
7-9 годин здорового сну потрібно людині для підтримки ефективної життєдіяльності. Важливо також засинати в проміжку з 22 до 23 години, саме в цей період організм краще відновлюється і поповнює запаси енергії. Хронічне недосипання призводить до підвищення дратівливості і збудливості, провокує забудькуватість.
3
Малорухливий спосіб життя і нездоровий раціон харчування
Це фактори, на тлі яких розвивається порушення концентрації уваги. Звичайно, просидівши цілий день вдома з трьома піцами наодинці, ви навряд чи моментально відчуєте, як стаєте неуважним. Але коли це стає нормою, організм не отримує фізичної "струсу", з часом у вас не залишається ресурсів для інших сфер життя. Навіть у період карантину ви можете залишатися фізично активними: вранішня зарядка, заняття йогою, невеликі перерви для розминки м'язів, а поки ви вдома - менше зваб навколо купити гамбургер чи хотдог.
4
Відсутність планів і графіків.
Структуризація своїх задач, планів на день/тиждень допомагає уникнути хаосу. Якщо ж будь-які графіки абсолютно відсутні, ви відчуваєте розгубленість, не знаєте, за що перше братися. Тому важливо писати собі в телефоні/записнику список задач, структурувати їх, встановлювати приблизний таймінг для кожної. І не забувати про невеликий відпочинок між кожним пунктом!
5
Насильницьке спілкування
"Ти вічно спізнюєшся", "Ти ніколи не миєш за собою посуд", "Ти взагалі мене не розумієш" - такі і схожі фрази ми використовуємо і в особистому спілкуванні, і часто переносимо в робочу сферу. Критика, нарікання негативно впливають на наш емоційний стан. Варто слідкувати за своїм мовленням й очищати його від таких меседжів, а також спокійно запитувати, чому людина так каже, якщо хтось так спілкується з вами. Не соромтеся виражати те, що відчуваєте: "Чому ти так думаєш? Я відчуваю безпорадність, коли ти так зі мною говориш".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пригнічений стан-це привід звернутися за консультацією до психолога

Як проявляється тривога?

День безпечного Інтернету