Керуємо своїми емоціями. Страх



Керуємо власними емоціями: робота зі страхом😱

Страх – це емоція, що виникає в ситуаціях загрози біологічному чи соціальному існуванню індивідуума і спрямована на джерело дійсної чи уявної небезпеки.

Похідні страху – це гнів, ТРИВОГА, роздратування, почуття провини, депресія тощо.

Страх – це сигнал про повну небезпеку, завдяки страху ми маємо можливість вижити в небезпеці, оскільки мобілізуємося, щоб врятувати себе – вийти, стрибати, залишити ситуацію і вирватися на волю або досягти безпечного місця. Цей самий механізм працює у природі, де немає небезпеки для життя, але є небезпека для психіки. У цьому випадку тіло реагує так само, як у разі порятунку життя – часто б'ється серце, живіт зводить від напруги, потіють долоні. Страх може бути позитивним у разі, якщо він провокує на дії, але впливає агресивно на тих, хто, відчуваючи страх, нерухомо застигає і нічого не робить.

Страх знижує когнітивні здібності та мислення, заважає мислити критично, підвищує навіюваність, посилює тривожність, збільшує ризики захворювань та залежностей, призводить до переїдання. Страх руйнує внутрішній світ, дезорганізує психіку, призводить до формування вивченої безпорадності.

Відчувати страх у ситуації воєнного стану нормально. Проте не варто весь час бути в його полоні. Для продовження ефективної життєдіяльності всього організму необхідно навчитися керувати своїми відчуттями.

Перш за все пропонуємо розпочати роботу з тривогою. Адже вона є постійною супутницею наслідків страху.

Разом до перемоги 💙💛

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пригнічений стан-це привід звернутися за консультацією до психолога

Як проявляється тривога?

День безпечного Інтернету